Дыбыс жылдамдығынан жоғары кеңейтiлген ағысты зерттеу. Investigation of supersonic underexpanded jets. (Journal of Mathematics Mechanics and Computer Science, 2013)
Бұл жұмыста дыбыс жылдамдығынан жоғары ағыншаның үшөлшемдi есепсiз дыбыс жылдамдығынан жоғары ағынға ағып шығуы зерттеледi. Есептi шығару үшiн үшөлшемдi дыбыс жылдамдығынан жоғары ағынша жүйелерi мен бағыттас ағыстың араласуының сандық шешiмiн параболалық Навье-Стокс теңдеулер жүйесi негiзiнде есептейдi.Жүйенi тұйықтау үшiн Болдуин-Ломакстың турбуленттi алгебралық моделi қолданылады. Теңдеулер жүйесi Мак- Кормактың екi қадамды және Уорминг-Катлер-Ломакстың үш қадамды айқындалған схемасы арқылы табылады.In this work the method of calculation of a three-dimensional supersonic jet in a co-flow is offered. The calculation method the parabolized of the equations Navier-Stokes which allows to carry out common calculations of the expiration of three-dimensional off-design co-flow jets to a co-flow supersonic jet is offered. To close the system of equations used algebraic turbulence model of Baldwin-Lomax. The initial system of equations is solved numerically explicit Mac Cormack scheme (two step) and Uorming Cutler-Lomax (three steps).