(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2018)
күш әсерiнен бұлттың эволюциясы қарастырылады. Сандық модельдеу үшөлшемдi фильтрлi стационарлық емес Навье-Стокс теңдеуiн, үздiксiздiк теңдеуiн, концентрация теңдеуiн, эн- тальпия теңдеуiн, қысылатын орта үшiн күй теңдеуiн шешу негiзiнде жүзеге асырылады. Өзгертiлген шешушi OpenFOAM математикалық физика кiтапханасына негiзделген. Негiзгi теңдеулердi жабу үшiн турбуленттiлiктiң тұтқыр моделi қолданылады. 2013 жылғы 2 шiлде- де «Протон-М» зымыран тасығышының жарылысы кезiнде термодинамикалық параметрлер бойынша атмосфераға өрт сөндiру биiктiгiнiң тәуелдiлiгi алынды.