(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2019)
Бұл жұмыста Vulkan технологияларын қолдану арқылы үлкен өлшемді тор модельдерін (миллионға жуық ұяшық) визуализациялау үшін жоғары өнімді бағдарлама жасалды. Вулкан – графикалық процессорды (GPU) басқаратын жаңа бағдарламалық интерфейс (API). Вулкан - төменгі деңгейлі API, соның арқасында графикалық процессордың бүкіл мүмкіндіктері пайдаланылды, мысалы, жады мен синхрондау, қателерді тексеру, графикалық процессорлармен орындалатын командаларды құру және т.б. Осылайша, орталық процессордың аз жүктеу кезінде жоғары өнімділікті көрсетеді. Бағдарламаның үздіксіз жұмыс істеуі үшін төбелер буферінің қос буферлеуін және процессордың көп ағындылығы қолданылды. 2D және 3D модельдерін визуализациялау үшін Пуассон теңдеуінің нәтижелері, яғни әрбір иерацияның деректері алынған. Жоғарыда келтірілген әдістерді қолдану арқылы Пуассон теңдеуінің торлық моделінің мысалдары келтірілген. Осы жұмыстың нәтижесінде визуализатордың прототипі әзірленіп ұсынылды, оны құрылымдық және құрылымдық емес 3D торларында сандық математикалық модельдеудің кез келген нәтижесіне қолдануға болады.