(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2021)
Бұл мақалада алтызвенолы түзу-сызықты баsыттауыш түрлендiргiш механизмi туралы айтылады, оны бiз штангалы сорғы қондырғыларының теңгерiмсiз жетегiнiң түрлендiргiш механизмiнiң жаңа конструкциясы ретiнде қолданамыз. Штангалы сорғыш қондырsыларыныц (ШСҚ) түрлендiргiш механизмiн теңестiрудiң мақсаты қозғалтқыштың қажеттi қуатын және оның қозғалыс циклi кезiнде оның бiркелкi жүктемесiн азайту болып табылады. GП түрлендiру механизмiн оңтайлы динамикалы теңдестiрудiң мiндетi қарсы салмақтың GP оцтайлы мәндерiн және иiндi lП = OL бiлiкте тецде- стiру сәтiнiц минималды мәнi қамтамасыз етiлетiн иiндi бiлiктен қашықтықты анықтау болып табылады. Iс жүзiнде бұл шамаларды анықтау т екi мәнi – механизмнің бiр қозғалыс циклына иiндi бiлiктiң айналу моментiн салыстыру арқылы эмпирикалық түрде жүзеге асырылады.Кинетостатикалық талдау нәтижесiнде алты звенолы топсалы-иiнтiректi механизмінiң буындарының тепе-теңдiк теңдеулерiн, сонымен қатар алғанда механизм iлмектерiнiң реакция күш және т мәнiнiң – механизмнiң қозғалу циклi үшiн иiндi бiлiктiң айналу моменітiнiң бiрлесiп шешiлуi нәтижесiнде анықталды. Сондай-ақ, нәтижелердiц сенiмдiлiгi тексеру үшiн әрекет етушi күштердiғ қуаттары арқылы ықтимал орын ауыстыру ағидасына сәйкес т мәндерi – иiндi бiлiктiк айналу моментi анықталды. Тyйiн сөздер: Жетек, түрлендiрушi механизм, айналшақ, бұлғақ, балансир, тепе-теңдiк, талдау.