(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2021)
Гидродинамикада (гидравликада) өзендер мен каналдардағы су ағынының динамикасын бақылау мәселесін шешуге көптеген тәсілдер бар, әр түрлі әдістердің нәтижелері әр түрлі, және олардың сенімділігін бағалау әрқашан бола бермейді. Таяз су теңдеуін (немесе бір өлшемді түрдегі Сен-Венан теңдеулерін) гидротехниктер өз тәжірибесінде жиі қолданады. Олардың айқын қарапайымдылығы мен өзендер мен су ағындарының мінез -құлқын жеткілікті түрде сипаттау қабілеті оларды көптеген қосымшалар үшін пайдалы құралға айналдырады, мысалы, кеме қатынайтын өзендер мен ауыл шаруашылығындағы суару желілерін реттеу. Сен-Вэнан теңдеулерімен сипатталған есептерді есептеу саласындағы зерттеудің негізгі бағыты-өте қуатты компьютерлердің көмегімен жүзеге асырылатын сандық есептеу әдістерін жасау. Соңғы жылдары зерттеушілердің күшімен таяз судың жуықтауындағы жер үсті суларының динамикасының сандық үлгілерін жасау белсенді түрде дамып келеді. Мақала дифференциалдық теңдеулерді пайдалана отырып, тұрақсыз су ағындарындағы процестер динамикасының математикалық зерттеулеріне шолу жасауға, сондай-ақ нақты процестерді модельде көрсету тұрғысынан осы тәсілдерді бағалауға арналған. Зерттеудің мақсаты - тұрақсыз су ағындарындағы процестер динамикасын модельдеудің әр түрлі тәсілдерін талдау. Зерттеудің міндеттеріне факторлардың, параметрлердің және модельдеу әдістерінің таяз су теңдеуін модельдеуге әртүрлі тәсілдермен ғылыми жарияланымдарды талдау кіреді.