(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2023)
Бұл жұмыста изотропты консольдық пластиналардың динамикалық процестерiн (еркiн және мәжбүрлi тербелiстер) тең қабырғалы (сына тәрiздi) үшбұрыш түрiнде зерттеймiз. Зерт- теу үшiн кәдiмгi бiр өлшемдi (сызықтық) торды қолдану арқылы ақырлы айырымдар әдiсi қолданылды. Сызықты-айнымалы иiлу қатаңдығын ескере отырып, сына ұзындығы бойын- ша нүктелiк-таралған массалар үшiн әзiрлеген соңғы айырмашылық теңдеулерi ұсынылған. Олардың негiзiнде резонанстық және жақын резонанстық аймақтардағы амплитудалық- жиiлiк сипаттамалары (жиiлiк, динамикалық күштер және ауытқулар) түрiндегi зертте- улердiң нәтижелерi алынды. Теориялық ережелер мен қолданбалы нәтижелердiң мазмұны ғылыми және инженерлiк салаларда және құрылымдар мен конструкциялар механикасы саласында кеңiнен қолданылады.