(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2023)
Жұмыста бұрандалы сызық бойымен өзгеретін уақыт траекториясы евклид кеңістігінің декарттық координаттарындағы параметрлік теңдеулермен ұсынылған. Әрі қарай, цилиндрлік беттің жазықтықтағы циклоидты жазбасы негізінде бұрандалы сызықтың аналитикалық түрі анықталған. Оның негізінде диагонал бойынша дифференциалдау операторының периодты характеристикасы деп аталатын интегралдық бет анықталды және оның сызықтық характеристикасымен байланысы орнатылды. а) диагонал бойынша дифференциалдау операторының периодты характеристикамен байланысты жаңа тәсілдің элементтері, б) периодты характеристика бойымен интегралды сызықтық характеристикалы интегралға дейін келтіру әдісі және в) сызықты және көппериодты функцияның қосындысы түріндегі интегралдың құрылымын орнататын шарттар ұсынылған. Әрі қарай, осы нәтижелердің кейбір салдарлары және осы бағыттағы зерттеулерді одан әрі кеңейту бойынша алгоритмдік сипаттағы ұсыныстар келтірілген.