(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2024)
Бұл мақалада стерженьдердiң ақауының шығу тегi туралы мәселе қарастырылады. Жұмыстың басында стержень ұштарында қатаң бекiтiледi. Уақыт өте келе стержень ұштарында белгiлi бiр ақаулар пайда болуы мүмкiн. Бiзге қандай ақаулар пайда болуы мүмкiн екенiн анықтау керек? Содан кейiн стержень ұштарында пайда болатын ақаулардың одан әрi әрекетi туралы айтылады. Осы жүмыста өзара байланысқан стерженьдерден құралған конструкцияның бекiту түрлерiне диагностика жасау қарастырылған. Бұл жүмыста конструкцияның жеке бөлшектерiнде бекiту түрлерiнiң ақуалы анықталды және бiрқатар нәтижелер математикалық жолмен талдау арқылы алынған. Олардың көбi стерженьдердiң шеттiк бекiтулерiнде ақау қалай басталады және одан кейiн олар ары қарай қандай сценаримен дамитыны ұсынылған. Ұсынылған сценарииге байланысты стерженьнiң шеттiк бекiтуiнiң күйiн анықтауға математикалық модельдер көрсетiлген және одан кейiн олар қандай күйде болатыны мұқият зерттелген. Стерженьдер жүйесiнен құрастырылған обьектiлердiң бекiтуiндегi ақауларн идентификациялау есептерi бойынша зерттелiнген. Осы мақаланың басқа жұмыстардан өзгешелiгi- облыс формасы, обьект көлемi немесе орналасу жағдайының орнына бекiтулерде пайда болатын ақаулар зерттеледi. Бұл жүмыста тербелiс жиiлiгiнiң қажеттi диапазонын қамтамасыз ететiн бекiту түрлерiн iздеу қарастырылады.