(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2024)
Қазіргі уақытта әлеуметтік желілерде қазақ тіліндегі мәтіндер мен көзқарастарды зерттеу үшін семантикалық талдауды қолдануға көп көңіл бөлінуде, оның басты мақсаты күдікті немесе экстремистік сипаттағы мазмұнды анықтау болып табылады. Бұл зерттеу мақаласы мәтіндік деректердегі экстремистік мазмұнды анықтау саласында машиналық оқыту мен терең оқыту әдістерін қолдануды зерттейді. Зерттеу бірнеше маңызды факторларды ескереді, соның ішінде функцияларды өңдеу сатысында артық іріктеу және жеткіліксіз таңдау, экстремистік және бейтарап субъектілер арасындағы нәзік саралау және теңгерімсіз жіктеу мәселелерін шешу. Бұл пайымдаулар мәтінді жіктеу үшін күрделі терең оқыту моделін әзірлеумен аяқталады. Зерттеу мәтіндік материалдардағы экстремистік мазмұнды анықтау үшін әртүрлі машиналық оқыту үлгілерін пайдалануды қамтиды. Бұдан басқа, деректердің теңгерімсіздігі мәселелерін шешу үшін артық іріктеу және жеткіліксіз таңдау әдістерін ескере отырып, осы тапсырмаға ең тиімді тәсілді анықтау үшін машиналық оқыту әдістемелерінің кешенді салыстырмалы талдауы жүргізіледі. Зерттеу жұмыстары екі негізгі қосалқы міндетке бөлінген: мәтіндегі экстремистік мазмұнды анықтауға мамандандырылған машиналық оқыту моделін әзірлеу және қазақ тілінің бірегей сипаттамалары мен қолжетімді деректер жиынтығын ескере отырып, терең оқыту моделін құру. Зерттеу сонымен қатар, діни экстремизмді жіктеу үшін пайдаланылатын машиналық оқыту алгоритмдерінің ауқымынан алынған нәтижелерді салыстырмалы бағалаумен аяқталатын, әрқайсысында ерекше белгілердің комбинациясын пайдалана отырып, мүмкіндіктерді өңдеудің қыр-сырын зерттейді. Зерттелген әдістерге шешім ағаштары, кездейсоқ ормандар, тірек векторлық машиналар, k-ең жақын көршілер, логистикалық регрессия және аңғал Бейс кіреді. Бұл зерттеу діни экстремизмге қатысты мәтіндерді өңдеу бойынша тәжірибелік нұсқаулар ұсына отырып, мәтінді өңдеу, жасанды интеллект және машиналық оқыту салаларына елеулі үлес қосады. Оның үстіне бұл қазақ тілінде жазылған экстремистік мәтіндерге семантикалық талдау жүргізудің заманауи маңыздылығын көрсетеді.