(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2024)
Зерттеушілер мен ақпаратты қорғау жөніндегі сарапшылар операциялық жүйелердің қауіпсіздігін және қауіпсіздік саясатын арттыру үшін вирусқа қарсы бағдарламалар мен қосымшалар әзірлейді. Мақалада Netdiscover, Wireshark және Nmap сияқты желілік трафикті сканерлеуге және талдауға арналған қосымшалар қарастырылды. Желілік трафикті талдай білу - киберқорғаудың алғашқы желісі. Виртуалды кеңістік - деректерді қорғау технологиясы саласындағы оқыту сценарийлерін іске асыруға арналған орын. Осы зерттеудің мақсаты желілік трафикті талдау әдістерін және желінің осалдығын анықтау. Зерттеуде Kali Linux операциялық жүйесінің көмегімен Windows 7 жүйесіне ену тесті жүргізілді және операциялық жүйенің осалдығы анықталды. Сондай-ақ, желілік трафиктің орташа арифметикалық мәнін (1), дисперсияны есептеу (2), орташа M (3) қатысты ауытқу мәнін анықтау, D максималды және минималды мәнінің диапазоны және Херст коэффициентіне талдау жүргізілді. Желілік трафикті талдаудың және осалдықтарды анықтаудың ұсынылған әдістемесі Ethernet жергілікті желісіне шабуылдарды неғұрлым жоғары дәлдікпен және толықтықпен анықтауға және бұғаттауға мүмкіндік берді. Нәтижеде анықталған Херст коэффициентінің мәні (Н≤0,5) өзіндік ұқсастығы жоқ эргодикалық қатар екені айқындалды. Алынған зерттеу нәтижелері ақпараттық қауіпсіздік жүйесі саласында пайдаланылуы мүмкін.