ЕКI АЙНЫМАЛЫДАҒЫ ЕКI КЕЛЛЕР КӨПМҮШЕСIМЕН АНЫҚТАЛАТЫН АЛГЕБРАЛЫҚ КӨПТҮРЛIЛIКТЕР (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2026)
Бұл жұмыста екi айнымалыдан тұратын Келлер көпмүшелерiнiң жұптары және оларға сәйкес Φ(x,y) = (f(x,y),g(x,y))полиномдық бейнелеу Якобианның тұрақты шарты кезiнде зерттеледi. Аталған шарт бей нелеудiң локал геометриялық құрылымына қатаң шектеулер қоятындығы көрсетiледi. Атап айтқанда, Φ бейнелеуiнiң барлық талшықтары дискреттi және локал түрде ақырлы бола тыны дәлелденедi, әрi ықшам жиындарда олардың қуатына бiркелкi шектеулер бар екенi анықталады. Сонымен қатар, Φ бейнелеуiнiң графигi R4 кеңiстiгiнде регулярлы бет ретiнде сипатталады, бұл геометриялық талдау үшiн табиғи негiз бередi. Бұдан бөлек, параметрлен ген сәулелер бойымен дифференциалдық тождество алынып, ол бейнелеудiң мәнi мен оның дифференциалы арасындағы ортогоналдық қатынасты, ал табиғи невырождендiк шарттар да — коллинеар еместiк қасиетiн бередi.
Keywords: Келлер көпмүшесi; көпмүшелi автоморфизм; Якобиан болжамы; алгебралық көптүрлiлiк; екi айнымалы