Влияние закрепленного конца стержня и характера нагружения на распространения упругопластических волн нагружения и разгрузки. Сырықтың қатты бекiтiлген ұшының және жүктеу сипатының серпiмдi пластикалық жjне жеңiлдету толқындарының таралуына әсерi. (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2011)
В данной работе численно исследуется влияние характера динамического нагружения на формирование пластической зоны и волны разгрузки в стержне конечной длины. Показано, со снижением скорости нарастания и продолжительности действия внешней нагрузки при постоянной скорости её снижения увеличивается областьпластической зоны, при высоких скоростях нарастания внешней нагрузки пластическая зона может формироваться у закрепленного конца. С возрастанием скорости снижения нагрузки изменяется характер распространения волны разгрузки.Жұмыста ұзындығы шектелген сырықты динамикалық жүктеудiң пластикалық облыстың пайда болуына және жеңiлдету толқынына әсерi сандық зерттеледi. Сыртқы жүктеменiң өсуi және әсер ету уақыты кемiгенде, жүктеменiң кемуi тұрақты болған жағдайда, пластикалық облыс үлкейедi. Сыртқы жүктеменiң өсу жылдамдығы өте жоғары болған жағдайда пластикалық облыс сырықтың қатты бекiтiлген ұшында пайда болады. Сыртқы жүктеменiң кему жылдамдығы өскенде жеңiлдету толқынының таралуы өзгередi.