Құбыр арқылы мұнайды тасымалдаудағы насостар жұмысын есептейтiн компьютерлiк бағдарлама (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2015)
Бұл мақалада құбыр арқылы мұнайды тасымалдау шарттарына байланысты әртүрлi режимде iстейтiн насостар жұмысының бағдарламасы ұсынылып отыр. Жұмыста реологиялың қасиетi жағынан күрделi мұнайды тасымалдау тиiмдiлiгiн арттыру көзделген. Қазiргi кезде құбырлар циклдiк режимде жұмыс iстейдi, сондықтан мұнайды құбырға насос арқылы жiбергенде бастапқы қысым құбырға тиесiлi максималды қысымнан артып кетпеуi тиiс. Осыдан, экономикалық тұрғыдан мұнайды тасымалдауға оптималды технологияны таңдау өзектi мәселе болып табылады.
Keywords: магистральды құбыр; реологиялық қасиеттер; депрессорлық қоспа; тұтқыр- лық; сыртқа тебушi насос