Параллельдi есептеулер технологиясын қолдану арқылы арнадағы артқы бөлiктегi ағындарды бөлу процесiн ауырлық күштерiн ескере отырып процесстi модельд (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2018)
Жұмыста арнадағы артқы жағындағы артиллериялық ламинарлы ағынның ауырлықкүштерiн ескере отырып сандық шешiмдерi ұсынылған. Бұл процестi сипаттау үшiнекi өлшемдi сығылмайтын Навье-Стокс теңдеуi қолданылады. Бұл жүйе физикалықпараметрлер бойынша ыдырату әдiсi бойынша сандық түрде шешiледi, ол ақырлыкөлемдiк әдiсiмен аппроксимацияланады. Үздiксiздiк дискреттi теңдеуiн қанағаттандыратынПуассон теңдеуi әр кезеңде Якоби итеративтi әдiсiмен шешiледi. Алдыңғы қадамдағыламинарлы ағынның сандық шешiмдерi басқа авторлардың сандық нәтижелерiменсалыстырылады. Бұл сандық алгоритм әртүрлi геометриялық декомпозициялар (1D, 2Dжәне 3D) көмегiмен толығымен параллельленедi. Есептiк домендi декомпозицияның әртүрлiәдiстерiнiң тиiмдiлiгiн алдын ала теориялық талдау және осы мәселе бойынша нақты есептеуэксперименттер жасалды және доменнiң декомпозицияның ең жақсы әдiсi анықталды.Келешекте үздiксiз декомпозиция әдiсiмен дәлелденген математикалық модель және сандықалгоритм әртүрлi күрделi ағындар үшiн ауырлық күштерiн ескере отырып қолдануға болады.
Keywords: Домендi декомпозиция әдiсi; артқа қадам; физикалық параметрлер бойынша бөлiну әдiсi; ағындарды бөлiп алу және қайта қосу; детальды ағыны; ауырлық күшi