Түрi мен ретi азғындалған көп өлшемдi гиперболо-параболалық теңдеулерге Дирихле есебiнiң шешiмдiлiгi (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2018)
Математикалық физиканың негiзгi есептерiнiң бiрi iшiектiң тербелiсiн зерттеу. Егердезерттеу облысының барлық шекарасында мән берiлсе, онда бұл есеп жазықтықтабiр шешiмдi емес екен. А.В.Бицадзе, А.М.Нахушев кейiн көрсеткендей Дирихле есебiтек қана толқын теңдеуiне емес, және де басқа сызықтық гиперболалық теңдеулергеде бiр шешiмдi болмай шықты. С.А.Алдашевтың жұмысында сызықтық көп өлшемдiгиперболо-параболалық теңдеулерге Дирихле есебi зерттелген. Бұл есептiң бiр шешiмдiлiгiқарастырылған цилиндрлiк облыстың биiктiгiне тiкелей байланысты екендiгi дәлелденген.Бұл жұмыста түрi мен ретi азғындалған көп өлшемдi гиперболо-параболалық теңдеулердiңцилиндрлiк облыста шешiмдiлiгi көрсетiлген.
Keywords: көп өлшемдi гиперболо-параболалық теңдеулер