Геоақпараттық жүйенi жинау, өңдеу, визуалды және эксперименттiк геофизикалық жер үстi және жер серiктi деректердi талдау талаптары қойылған (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2018)
Өзектi мiндеттердi шешу үшiн ақпараттық және компьютерлiк технологиялар кеңiнен пайдаланып, заманауй ғылыми тұрған алдында. Геоақпараттық жүйесiн (ГАЖ) жинау үшiн, осы жұмыс мақсаты дайындау талаптарының ұсыныстары мен негiздеулерi болып табылып, Солтүстiк Тянь-Шандегi жер серiктiк деректерiн сейсмикалық жандандыру кезеңдерi мен геофизикалық жер үстi эксперименттерiн визуалды өңдеу. Заманауй ақпараттық технологияларды негiзiн эксперименттiк деректердi пайдалана отырып, геоинфоақпараттық жүйелердiң функционалды мүмкiндiктерiн iске асыруы математикалық моделдеу және есептеу техника құралдары ұсынылады. Бiрыңғай геоақпараттық кеңiстiкте қажеттi ресурстарға қол жеткiзу ұйымдастырылады: планета аралық магнит өрiсiн жерсерiк параметрлерiн өлшеу (жылдамдығы, температурасы, тығыздығы, қысымы, күн және жел бөлшектер ағынының концентрациясы); GPS-өлшеу (толық электрондық мазмұны); геомагниттi өрiсiнiң жер үстi параметрлерiн өлшеу; халықаралық және қазақстандық сейсмологиялық каталогтарға қол жетiмдiлiгi. Компьютерлiк бағдарламалар құралдары көмегiмен, портлеттер (iшкi қызметтiк бағдарламалар), графикалық мәлiметтердi iске асырылуын ұсынлуы үшiн нақты сейсмикалық оқиғалар уақытша қажеттi аралықтары ұсынылады. Солтүстiк Тянь-Шань өңiрде нақты сейсмикалық оқиғаларды ГАЖ құрылатын мүмкiндiгi, геофизикалық өрiстердегi дайындау сатысындағы талдау әсерлерi мен жер сiлкiнiсi уақытында.
Keywords: Геоақпараттық жүйе; литосфера; ионосфера; жер сiлкiнiс