Цилиндрлiк облыста бiр класс көп өлшемдi эллиптикалық теңдеулерге спектрлiк Дирихле есебiнiң бiр мәндi шешiмдiлiк критериясы (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2018)
Комплекстi айнымалы аналитикалық функциялар теориясының әдiсiмен жазықтықта эл-липтикалық теңдеулерге шеттiк есептердiң бiршешiмдiлiгi жақсы қарастырылған. Тәуелсiзайнымалылар екiден көп болғанда, осы мәселелердi зерттегенде көп қиындықтар кездеседi.Көп өлшемдi сингулярлық интегралдар теориясы толық емес болғандықтан, белгiлi сингу-лярлық интегралдар әдiсiн пайдалану күшiн жоғалтады. Евклидтiк кеңiстiкте цилиндрлiкоблыста бiр класс көп өлшемдi эллиптикалық теңдеулерге бiр тектi шеттiк шарты бар спек-трлiк Дирихле есебi қарастырылған. Шешiмi көп өлшемдi сферикалқ функциялар жiктеулерiтүрiнде қарастырылады. Шешiмi бар және жалғыз екендiгi дәлелденген. Қойылған есептiңбiр мәндi шешiмдiлiк шарты алынған. Ол шарт цилиндрдiң биiктiгiне тiкелей байланысты.
Keywords: көп өлшемдi эллиптикалық теңдеу; спектрлiк Дирихле есебi; көп өлшемдi цилиндрлiк облыс; шешiмдiлiк; критерия