Басып кіруді анықтау жүйелерін талдау (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2019)
Ақпараттық технологиялардың дамуымен мәлiметтердi өңдеудiң әртүрлi жүйелерiне осал-дықтар мен қауiп-қатерлер саны ұлғаюда, сондықтан олардың қалыпты жұмыс iстеуiн қам-тамасыз ету және басып кiрудi болдырмау үшiн арнайы қауiпсiздiк құралдары қажет, алақпараттық қауiпсiздiк саласында белсендi дамып келе жатқан бағыт кибершабуылдардыанықтау және авторланбаған тарап тарапынан ақпараттық жүйелерде басып кiрудi болдыр-мау болып табылады. Желiлiк басып кiрудi анықтау үшiн киберқауiптердiң жаңа немесемодификацияланған түрлерi пайда болған кезде тиiмдi болып қалуы мүмкiн басып кiрудiанықтау және болдырмау жүйелерi үшiн қазiргi заманғы әдiстер, модельдер, құралдар жәнекешендi техникалық шешiмдер қолданылады. Сондықтан, жұмыста белгiлi бiр базалық си-паттамалар бойынша («кибершабуылдар класы», «бейiмделу», «анықтау әдiстерi», «жүйенiбасқару», «масштабтал», «бақылау деңгейi», «кибершабуылға әсерi», «қорғалу» және «опе-рациялық жүйенi қолдау») басып кiрудi анықтау жүйесiнiң бағдарламалық құралдарынажалпылама талдау жүргiзiлдi. Кибершабуылдардың әсер етуi кезiнде осындай құралдардытаңдау және олар үшiн қауiпсiздiктiң ең тиiмдi тетiктерiн әзiрлеу бойынша белгiлi бiр мүм-кiндiктерi болып табылады.
Keywords: attacks; cyber attacks; anomalies; anomaly detection in information systems