Екi штректiң серпiмдi тау жыныстарынының жарықтары массивтi салмақты қабаттағы кернеулiк-деформациялық жағдайы (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2020)
Зерттеуде бипериодты саңылаулар жүйесi бар көлбеу, жұқа қабатты массивтiкбiртектi анизотропты механикалық-математикалық моделiн ала отырып, жазықтықтыңдеформациялану жағдайына шектi элемент әдiсiн қолдандық және тереңдiктiң екi штректi-маңайында серпiмдi кернеулер мен орын ауыстырулардың заңдылықтары жүйелi түрдезерттелдi. Тау жыныстарының геометриялық, физикалық параметрлерiне кернеулер менорын ауыстырулар компоненттерiне әсер етудi сандық есептеу және талдау жүргiзiлдi.Қос қазбамен әлсiретiлген тау жыныстарын қатаңдығы жағынан эквиваленттi бiртектiортаға келтiру есебi арқылы жүзеге асырылды. Салмақты екi периодты жарықтарменәлсiретiлген тау жынысында көлденең қимасы әр түрлi қос диагоналдық қазбаның бастапқыстатикалық кернеулiк күйiн аналитикалық әдiстермен шешу күрделi болғандықтын есепшектi элементтер әдiсiмен бiрiншi және екiншi изопараметрлiк элементтердi қолданып,жалпылама жазық деформация шартында шешiлдi. Шектi элементтер әдiсi арқылы берiлгеноблысты төртбұрышты изопараметрлiк элементтерге бөлу және қос қазбаның кернеулiк-деформациялық күйiн сандық анықтау жолдары келтiрiлдi.Есептеу алгоритмi және еркiн тереңдiк пен пiшiннiң iргелес қуыстарының серпiмдi күйiнзерттеуге арналған бағдарламалық кешен жасалынды. Тау жыныстарының геометриялық,физикалық параметрлерiне кернеулер мен орын ауыстырулар компоненттерiне әсер етудiсандық есептеу және талдау жүргiзiлдi
Keywords: штрек; изопараметрлiк элемент; транстропты массив; шектi элементтiк әдiс