Автономды көлiктер үшiн компьютерлiк көру модулiн әзiрлеу (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2022)
Қазақстанның оңтайлы геосаяси жағдайы мен Қытай мен Еуропа арасындағы жүк тасымалы саласында Қазақстан Республикасының үлкен транзиттiк әлеуетi көлiктiк-логистикалық саланы ел экономикасын дамыту үшiн перспективалы бағыттардың бiрi болып табылады. Осы тұрғыда отын тұтыну шығындарын азайту және адам еңбегiн пайдаланудың логистикалық үдерiстердiң iшiнде, сондай-ақ қоғамдық көлiктердегi жүктердi тасымалдау кезiнде пайдаланбайтын жүктердiң технологиясын пайдалану табиғи және тиiмдi болып көрiнедi.Бұл мақалада автономды жүк көлiгiнiң прототипi үшiн компьютерлiк көру модулiн әзiрлеу бойынша зерттеу жұмысының нәтижелерi сипатталған. Орындалған жоба кезеңдерi қажеттi жабдықты орнатуды, компьютерлiк көру үлгiлерiн дайындау және объектiлердi жiктеу және локализациялау мақсатында камералар мен LIDAR сенсоры арасындағы картаны әзiрлеудi қамтиды.
Keywords: Компьютерлiк көру; автономды көлiк; көлiк траекториясын жоспарлау; нақты уақыттағы траекторияны жоспарлау; адамсыз шешiм