Жадының өшуі концепциясы негізінде жылжымалылық және релаксация процесстерін модельдеу және зерттеу (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2023)
Инженерлік құрылыстарда реономды материалдарды пайдалану - беріктілік пен ұзақтықты айқындаудың маңызды мәселелерінің бірі. Деформацияланатын қатты дене механикасының негізгі міндеті тұтқырға төзімді материалдарды деформациялау процестерін модельдеу болып табылады. Қазіргі уақытта тұтқыр серпімділіктің жеткілікті жақсы әзірленген теориялары мен әдістері бар, олар материалдардың тұтқырға төзімді қасиеттерін анықтауға және сипаттауға мүмкіндік береді. Оларда желілік және сызықтық емес тұтқыр серпімділігі ажыратылады. Тұтқыр серпімділіктің сызықтық және сызықтық емес торабында мұндай міндет сүргілеу және релаксация ядроларын іздеуге әкеледі. Жылжу және релаксация ядролары кернеу, деформация және уақыт арасындағы байланысты белгілейтін белгілі интегралдық қатынаспен байланысты.Бұл жұмыс мұралы материалдардың деформация және релаксация үдерісін модельдеуге арналған. Кернеудің азаю үдерісі Абель ядросымен сызықты емес интегралдық теңдеуімен сипатталады. Абель өзегінің параметрлерін (α, δ) анықтаудың жаңа тиімді әдісі берілген. α параметрін анықтау үшін бисекция әдісі пайдаланылады. α және δ параметрлерін санаудың алгоритмі жасалған.
Keywords: Релаксация; бисекция әдiсi; шартты лездiк кернеу; кернеудiң азаюуы