Студенттердiң оқу процесi үшiн микроконтроллердi пайдалану (ҚазҰУ Хабаршысы. Математика, механика, информатика сериясы, 2024)
Ардуино платформасы сияқты микроконтроллерлердi бағдарламалау саласындағы соңғы жетiстiктердi пайдалану оқу процесiн сапалы өзгертуге мүмкiндiк бередi, оны көбiрек етедi, студенттердiң ынтасын арттырады және жеке көзқарасты жүзеге асыруға мүмкiндiк бередi, бұл маңызды. Ал бұл, өз кезегiнде, микроконтроллердi бағдарламалаудың тиiмдiлiгi мен сапасын арттырады. Бұл зерттеудiң мақсаты студенттердi оқыту үшiн Arduino Atmega 328 микроконтроллерлерiн пайдаланудың тиiмдi әдiстемесiн ұсыну және Киркпатрик моделi негiзiнде Arduino Atmega 328 микроконтроллерлерiн пайдалану негiзiнде бағдарламалауды оқытудың тиiмдiлiгiн бағалау болып табылады. Жұмыста адам мен микроконтроллерлердiң өзара әрекеттесуiн қарастыратын жұмыстардың кең шолуы берiлген. Сонымен қатар, бұл тәсiлдiң оқу мен оқыту үдерiсiне әсерi де бағалануда. Бұл экспериментке 95-тен астам оқушы қатысты. Бiрiншiден, семестр барысында студенттерге Arduino Atmega 328 микроконтроллерi арқылы бағдарламалау үйретiлдi, содан кейiн олар осы оқуды бағалады. Бағалау Киркпатрик моделiнiң үш деңгейiнде жүргiзiлдi [1], нәтижесiнде екiншi және үшiншi деңгейлер 3 пайыздық қателiкпен бiрдей дерлiк нәтиже көрсеттi. Бұл зерттеуде мұндай оқыту әдiстемесi студенттердiң оқу процесiнде өте маңызды деген қорытындыға келдi. Микроконтроллердi бағдарламалау саласындағы өзара әрекеттесу және ынтымақтастық сонымен қатар дәстүрлi емес оқу жоспарын, соның iшiнде робототехника мен жасанды интеллекттiң әлеуметтiк аспектiлерiн шешу құралы ретiнде робототехника курстарын енгiзу үшiн пайдаланылды.
Keywords: Бағдарламалау, Микроконтроллерлер, Arduino, тиімділік, әдістеме.