(untitled) (Вестник КазНУ. Серия математика, механика, информатика, 2012)
В данной работе проведено исследование применимости технологии CUDA для распараллеливания трехмерных расчетов нефтедобычи. Гидродинамические расчеты были проведены на искусственно созданной тестовой модели и модели одного из месторождений Западного Казахстана. Был разработан алгоритм параллельного расчета задачи вытеснения нефти водой с использованием технологии CUDA. Было получено максимальное ускорение расчетов в 60,4 раз на графическом процессоре GeForce GTX 560. Бұл жұмыста CUDA технологиясын үшөлшемдi мұнайды өндiру есебiн параллельдеуде қолданылу мүмкiндiгi зерттелген. Гидродинамикалық есептеулер мұнай кен орнының тестiлiк және Батыс Қазақстанның бiр кен орнының нобайының мәлiметтерi бойынша жүргiзiлген. CUDA технологиясын пайдалана отырып мұнайды сумен ығыстыру параллельдiк есебiнiң алгоритмi жасалды. GeForce GTX 560 графикалық процессорын пайдалана отырып, қойылған есептiң орындалу уақыты 60,4 есеге қысқартылды.